MOLENDAG FEEST BIJ DE HAVEKES MÖLLE

Zaterdag 12 mei viert de Havekes Mölle Nationale Molendag.

Deze prachtige, monumentale molen, die stamt uit 1898, heeft een prominente plek aan het Havekespad en grenzend aan de Molenstraat. Helaas kost het nu eenmaal aardig wat geld om de molen draaiende te houden. De molenaars werken beiden op vrijwillige basis en voeren daarnaast zoveel mogelijk onderhoud zelf uit om de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar, daarmee redden ze het niet. Ondanks de steun van donateurs en subsidie, kan de molen nog wel wat financiële ondersteuning gebruiken.

Daarom pakken we dit jaar eens extra uit!

 De molenaars zijn er weer klaar voor om gratis rondleidingen door de molen te verzorgen en je kennis te laten maken met de producten die in de winkel worden verkocht. Wist je dat er meelsoorten als tarwe, rogge, mais, boekweit en spelt worden verkocht? Alsmede kant-en-klaar mixen voor de broodbakmachine en pannenkoekenmeel volgens eigen recept. En niet te versmaden is natuurlijk de eigen gemengde, royaal gevulde muesli, daar kan geen supermarkt tegenop! Ook kunnen de kinderen weer op ambachtelijke wijze brood bakken boven vuur.

Dit jaar leveren ook de bewoners en de ondernemers van het Havekespad, de Molenstraat en omringende straten een geweldige bijdrage.

Kosteloos worden er in de buurt overheerlijke taarten, koeken en vlaaien gebakken waar jij dan weer, tegen een zacht prijsje, van kunt genieten tijdens de Molendag.

Tevens vind je bij de ondernemers aan de Molenstraat vanaf 7 mei een sponsor pot.

Elke gulle gever ontvangt een lot waarmee je kans maakt op mooie prijzen die beschikbaar zijn gesteld door de ondernemers. De verloting zal om 14.30 uur plaatsvinden tijdens de Molendag bij de Havekes Mölle.

Dus…ben je nog op zoek naar een gezellige, interessante en smakelijke invulling van zaterdag 12 mei? Dan ben je vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur meer dan welkom bij de Havekes Mölle.

Zaterdag 9-12-2017: Molenaars Havekes Mölle blij verrast met oorkonde uit handen van burgemeester Jos Penninx

Vorige week werd bekend het molenaarsambacht bijgeschreven is op de lijst van immaterieel erfgoed. Dit ambacht is daarbij niet alleen het eerste maar ook het enige dat op deze lijst uit Nederland staat. Tezamen met bijvoorbeeld de tango uit Argentinië staat dit prachtig ambacht op de lijst.  In Nederland wordt dit ambacht nog door geen 50 mensen als beroep uitgevoerd maar gelukkig zijn er nog wel enkele honderden vrijwilligers die elke week de molens draaiend houden.

Het bestuur van de Havekes Mölle vond dat ze deze erkenning voor dit ambachtelijk vak niet onopgemerkt voorbij kon laten gaan en vond burgemeester Penninx van de gemeente Voorst bereid om op zaterdag 9 december beide molenaars Gerrit ten Hake en Erik Tijman een oorkonde van erkenning uit te reiken.


Wekelijk zorgen deze twee mannen ervoor dat de Havekes molle bij genoeg wind kan draaien hierbij worden ze ondersteund door twee ervaren vrijwilligers. Zonder deze mannen en zonder regelmatig onderhoud zou de Havekes Mölle wat mede door deze mannen verzorgd wordt er niet bij staan zoals dit nu het geval is. Het laatste inspectierapport van september bevestigd dan ook dat de onderhoudstoestand zonder meer goed genoemd kan worden. Het bestuur is dan ook zeer erkentelijk voor de inzet van al deze vrijwilligers.
Naast de inzet van beide molenaars is het bestuur van de Havekes Mölle ook bijzonder trots op de deskundigheid en vakkracht van beide molenaars. Niet alleen hebben de heren gezamenlijk meer dan 80 jaar ervaring maar daarnaast zijn zij ook nog bevoegd om molenaars in spé op te leiden. De Havekes Mölle fungeert daarbij als opleidingsmolen. Een opleiding die normaal gezien ongeveer 2 jaar duurt wordt afgerond door een examen waarbij de kandidaat laat zien dat hij of zij over de benodigde vakkennis beschikt om de molen te beheren. Vakkennis die je niet zo maar beheerst, je moet niet alleen op de hoogte zijn van de werking van alle onderdelen van de molen maar je moet daarnaast zeker wanneer er op de wind gedraaid wordt ook veel weten over het weer. Beide molenaars geven dan ook aan dat ze het weer voor de komende twee uur goed in kunnen schatten. Maar zelfs dan is de natuur onvoorspelbaar en kunnen omstandigheden vliegensvlug veranderen en is deskundig ingrijpennodig om alles weer in goede banen te leiden. Op de vraag van de burgemeester of ze aan het kraken en piepen van de molen kunnen horen hoe het ervoor staat wordt door beide heren eensgezind geantwoord dat kraken en piepen bij een molen die goed onderhouden is en dus ook bij de Havekes Molle niet voorkomt.
Beide molenaars hebben het molenaarsvirus in hun bloed zitten en gaan voorlopig nog even en zorgen ervoor dat dit ambacht ook voor de inwoners van Twello niet verloren gaat maar voor de toekomst realiseert het bestuur van de molen zich dat dit niet kan zonder nieuwe aanwas. Hierbij dus ook een oproep voor degenen dit zich aangetrokken voelen tot dit mooie en nu ook door de Unesco gewaardeerde ambacht. Kom op zaterdag eens kijken in de Havekes Mölle de molenaars geven graag tekst en uitleg en lijkt het wat dan natuurlijk de opleiding gevolgd worden tot molenaar.

Donderdag 7-12-2017: Molenaarsambacht op lijst immaterieel cultureel erfgoed UNESCO

Het molenaarsambacht is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Dat is donderdag bekendgemaakt in Zuid-Korea tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag over immaterieel erfgoed. Een aantal Nederlandse molenaars reisde naar Zuid-Korea om de bijeenkomst bij te wonen.

“Een feit om heel trots op te zijn”, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) in een reactie. Voor het eerst is Nederlands immaterieel erfgoed opgenomen op deze lijst. Engelshoven noemt het molenaarschap ”een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland”.

Gilde

Volgens het ministerie is de erkenning vooral te danken aan de inspanningen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders.

Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen, daarmee ging veel kennis verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven.

Vrijwilligers

Zo’n vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwilligers helpen de molens in Nederland echter draaiende te houden. Volgens de Nederlandse Molendatabase telt Nederland ruim twaalfhonderd werkende molens.

“Immaterieel erfgoed kan alleen blijven bestaan, als het zich meeontwikkelt met de tijd. Dat is precies wat de molenaars in Nederland doen. Ze hebben mooie plannen voor de toekomst”, aldus de minister.

Zo is er een opleiding voor vrijwillige molenaars opgezet en wordt de kennis over het ambacht gedeeld met het publiek, bijvoorbeeld tijdens de Nationale Molendag.

Niet vanzelf

Molenaar Tom Kreuning, voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, viert donderdag een feestje met zijn collega’s in Amsterdam. “We hadden net een livestreamverbinding met Zuid-Korea. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws”, zegt hij in een reactie aan NU.nl.

Kreuning bedient een watermolen in Alkmaar en woont daar ook in. “Veel mensen hebben nog nooit een molen van binnen gezien. De UNESCO-lijst gaat ons helpen om ons ambacht beter op de kaart te zetten.”

Volgens de molenaar zijn er nergens ter wereld zoveel actieve molens te vinden als in Nederland. “Ze hebben veel betekend voor onze welvaart, maar molens draaien niet vanzelf.”

Daar zorgen de vijftig beroepsmolenaars en zo’n tweeduizend vrijwilligers voor. “En dat mogen er best wat meer worden”, zegt Kreuning. “Via onze opleiding scholen we elk jaar ongeveer negentig nieuwe molenaars. De meeste zijn boven de zestig jaar, we zouden ook graag wat jongere mensen willen trekken.”

Tegen de jongere generatie zegt Kreuning: “Kom eens binnenkijken bij een molen, dan ben je verkocht.”

Zaterdag 9 september: Openmonumentendag 2017

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Zaterdag 13 mei molendag 2017

Zaterdag 13 mei aanstaande was het weer de inmiddels bekende molendag.  Ditmaal de editie 2017.

Het weer was tegen alle voorspellingen in erg goed en zelfs warm in de luwte van de molen, heerlijk. De molen is goed bezocht en er stond voldoende wind om ook het maalproces te laten zien. Buiten konden kinderen vanaf 13.00 uur broodjes bakken en deze lekker oppeuzelen , een glaasje ranja hoorde erbij.

 

Het was een leuke dag, graag tot volgend jaar

Cheque van de buurt

De buurt heeft het molenfeest 2016 meer dan waargemaakt. Het was een groot succes. Kinderen hebben genoten van diverse activiteiten, de scouting heeft gezorgd dat er brood gebakken kon worden en ging rond met heerlijke soep. De ouderen hebben  van oa het shantiekoor genoten. en nog veel meer…. De molen werd druk bezocht en veel mensen uit de buurt hebben (toch maar eens) Twello van boven bekeken.

img_1587

Afgelopen zaterdag 22 oktober is de stichting uitgenodigd door de buurt om een cheque in ontvangst te nemen. De opbrengsten van deze mooie dag. We waren oprecht verrast door de hoogte van het bedrag en zijn er enorm blij mee. Wat geweldig dat we deze betrokken en actieve buren hebben.

GEWELDIG BEDANKT AAN IEDEREEN DIE HIERAAN BIJGEDRAGEN HEEFT!

Molenfeest 1 oktober 2016

Zaterdag 1 oktober as is het eerste Molenfeest nieuwe stijl met tal van activiteiten een feit. Dit wordt georganiseerd door de buurtbewoners en de opbrengsten zullen worden gedoneerd aan de molen. Fantastisch natuurlijk, u komt toch ook?

Voor de jeugd is er  een workshop schilderen, schminken, brood bakken, een originele prijsvraag en spijker slaan. En een echte publiekstrekker.

De molen is deze dag gratis te bezichtigen.  Daarnaast wordt er een expositie ingericht over Duistervoorde in het algemeen, en de Havekesmölle in het bijzonder.  Een mooie ruimte voor deze expositie is er ook: de Molenschuur.  Voor de activiteiten voor de jeugd vragen we een kleine bijdrage. Met de nadruk op “klein”.
Dat geldt ook voor het bezoeken van de expositie. Dit voor het goede doel: het onderhouden van die prachtige molen!

De middag staat in het teken van muziek en gezelligheid:
Om 14.00 uur treedt er een ensemble op van onze eigen muziekvereniging Cadenza.  Om 15.15 uur is het podium gereserveerd voor Shantykoor De Trossen Los.  Kom en geniet van de gezelligheid, onder het genot van een kop koffie met wat lekkers, een biertje of een wijntje. Allemaal tegen schappelijke prijzen, daar kunt u van op aan! Uiteraard komen ook die opbrengsten weer ten goede aan de stichting Havekes Mölle.

Roewiggen uitgedroogd, molen stilgezet!

Zaterdag 27 augustus is de molen voortijdig stilgezet in verband met een technisch mankement wat resulteert in een fikse financiële tegenvaller. De zgn. roewiggen (waarmee de wieken vastgeslagen zitten in het kruis) zijn uitgedroogd en kunnen niet aangeslagen worden. Vandaar dat de molen om veiligheidsredenen niet kan draaien. Woensdag wordt dit gerepareerd 7 september worden de benodigde werkzaamheden uitgevoerd en naar alle waarschijnlijkheid zal de molen de zaterdag aansluitend weer draaien.

MONUMENTENDAG 2016

Zaterdag 10 september was het weer monumentendag. Tijdens Open Monumentendag openen diverse historische gebouwen de deuren voor publiek.. Het thema in 2016 was “Iconen en symbolen”. Uiteraard was de Havekes Mölle ook op deze dag te bezichtigen. De kinderen hebben weer heerlijke broodjes gebakken en de opkomst was zeer goed. Iedereen bedankt voor de interesse.

Logo-OMD

Tot volgend jaar……

Nieuwe website

Onze geheel nieuwe website is online. Achter de schermen is de afgelopen weken hard gewerkt om de website een geheel nieuw fris uiterlijk te geven. Een site die beter bij ons past en klaar is voor de toekomst.  Hij is per 7 november 2015 live en wij zijn erg trots op het resultaat! We hebben de afgelopen jaren alle op- en aanmerkingen van lezers aangehoord en deze geprobeerd te verwerken in de nieuwe site. Wij hopen je nu nog duidelijker te kunnen informeren en enthousiast te maken voor de Havekes Mölle.

Met de gewijzigde vormgeving en opbouw vindt u binnen enkele muisklikken wat u zoekt. Tevens informeren wij u over het laatste nieuws, onze lopende zaken, verkoop van de producten uit onze winkel en activiteiten.

website

Een website is nooit af. We gaan de komende tijd door met het ontwikkelen van pagina’s en foto’s. Bezoek onze website dus regelmatig om op de hoogte te blijven! Heeft u opmerkingen of vragen, neem dan contact met ons op via de contactpagina op deze website. Like ons ook eens op Facebook, dan ben je automatisch en altijd als eerste op de hoogte van nieuwtjes en komende evenementen.

Natuurlijk blijven we je ook graag te woord staan in de Molen.

Welkom op de website van Stichting behoud Havekes Mölle te Twello gemeente Voorst