Geschiedenis

 

De Havekes Mölle is gebouwd in 1898 i.o.v. de familie Havekes. Op de plaats van de huidige molen stond al midden 14e eeuw een standerdmolen welke altijd nauw verbonden is geweest met het landgoed Duistervoorde.

IMG0003_jpg-Oude-Standerdmolen-Duistervoorde_na-bijwerk

Op 17 augustus 1830 kocht Jan Havekes deze standerdmolen voor 11.020 gulden van de toenmalige eigenaar van landgoed Duistervoorde, wijnhandelaar Johan Carl Goldenberg uit Deventer. De vader van Jan Havekes, Lucas, was ooit al pachter geweest van de Duistervoordse molen. De erven Antoni Havekes besloten in 1896 de molen wegens bouwvalligheid af te breken en op dezelfde plaats de huidige molen te bouwen. Onderdelen van de oude molen werden in de nieuwe molen hergebruikt.

Standermolen-Duistervoorde

In 1898 was de bouw van de huidige molen voltooid en werd deze in gebruik genomen. In 1919 werd de molen verkocht aan Antonius Franciscus Fakkert, die was ingehuwelijkt. De industrialisatie ging ook aan deze molen niet voorbij en de molen kwam, evenals vele andere molens, stil te staan en raakte in verval.

molen-twello

In 1975 kon de molen echter, na een restauratie, weer draaien maar toch stond de molen in 1982 weer stil. Tot en met 1982 was de molen eigendom van de familie Fakkert, waardoor de molen in Twello en Duistervoorde 'de mölle van Fakkert' genoemd werd.

molen 2014

In 1982 kwam er definitief een einde aan de langdurige stilstand, door de oprichting van de 'Stichting Behoud Havekes Mölle'. Dankzij de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers kon de molen hersteld worden. Sindsdien wordt de molen draaiende gehouden door enkele vrijwillige molenaars, waarvan twee tevens instructeur zijn.

 

Diverse bronnen waaronder: Deventer Dagblad artikel van 9 augustus 1982 (met dank aan Oudheidkundige Kring Voorst)

 

Welkom op de website van Stichting behoud Havekes Mölle te Twello gemeente Voorst